Byrumsværktøj Aalborg Kommune

Juul Frost Arkitekter og By-og Land, Aalborg Kommune har i samarbejde udarbejdet et helhedsorienteret byrumsværktøjet: En værktøjskasse, der skal give inspiration og styrke samarbejde og prioritering. 

Hvad er opgaven, og hvordan går vi til den? Hvordan samarbejder vi? Hvordan fokuserer vi? Dette er blot nogle af de spørgsmål, som byrumsværktøjet skal hjælpe med at besvare.

Byrumsværktøjet har til formål at sikre et helhedsbillede og -tilgang på tværs af forskellige skalaer, behov og forvaltningsområder i By og Land, samt eventuelt andre områder inden for kommunen. Det er et arbejde, der med fordel kan bygge på relevant data, viden og erfaringer fra undersøgelser, analyser og gode eksempler.

For at opnå et sammenhængende overblik på tværs af forskellige skalatrin og mellem byens generelle udvikling og det enkelte byrum, bliver byrumsprojekter analyseret ud fra 3 forskellige skalaer.

Målet med den helhedsorienterede tilgang er at skabe overblik og samspil mellem de mange behov, krav og dagsordener i udviklingen af byens rum. Det skal sikre synergi og merværdi i udviklingsprocesserne. 

De aktuelle dagsordener er blevet identificeret i et tæt samarbejde mellem By- og Lands forvaltningsgrene og omfatter områderne: ’by- og kulturmiljø’, ’rekreativt landskab og biodiversitet’, ’demografi og målgrupper’, ’sundhed og trivsel’, ’klimatilpasning og cirkularitet’ samt ’mobilitet og trafik’. Samlet giver dagsordenerne et billede af nutidens og fremtidens udfordringer og potentialer.

Byrumsværktøjet er udarbejdet, som et appendix til Aalborg Kommunes Arkitekturpolitik. Den bygger derfor videre på principperne i Arkitekturpolitikken, og skal læses i denne sammenhæng.

 

Byrumsværktøjet tager også højde for de udfordringer, vi i fremtiden kigger ind i, hvor der er mange forventninger og krav til byens rum.

Rådmand for By og Land, Jan Nymark Rose Thaysen